Кърти, чисти, извозва

Къртене и разрушаване на стени и сгради

Разрушаването е неизменна част от строителството и строително-ремонтните дейности.

Понякога се налага събаряне на сграда, за да се създаде нова на нейно място или построяване на мястото на съвсем различен обект. По същия начин и разделителните стени често изискват разрушаване, за да се реорганизира по-добре пространството в жилището, офиса или търговския обект.

Различаване на носещи стени от разделителни стени

На първо място, трябва да определите с какъв тип стена се занимавате. Има съществена разлика между разделителните стени и носещите стени.

Докато разделителните стени могат да бъдат модифицирани по всякакъв начин, носещите стени са ядрото на цялата конструкция. В повечето случаи носещите стени не могат да се местят и в никакъв случай не го правете без специален строителен инженерен проект и надлежно строително разрешение! Непременно се консултирайте със строителен инженер или архитект преди каквото и да е промени в носещи конструкции.

Какво представляват разделителните стени? Както подсказва името, преградните стени отделят част от използваемото пространство и го разделят на по-малки зони. Те не влияят на стабилността на цялата сграда и не пренасят никакви натоварвания освен собственото си тегло и прикрепените към тях предмети. От практическа гледна точка всички разделителни стени могат да бъдат съборени, преместени или трансформирани, както желаете.

Най-лесният начин е да измерите и сравните дебелината на стената (например в точката, където е монтирана рамката на вратата). Преградните стени обикновено са с дебелина до 16 cm, докато носещите стени са над 20 cm. Вторият начин е да проверите дали стената е покрита с хоросан между края на стената и тавана. Поради необходимостта от компенсаторна фуга, разделителните стени се правят по този начин.

Обезопасяване на стени преди къртене или разрушаване

Първата стъпка към разрушаването на разделителна стена е откриването и правилното обезопасяване на всички електрически, водни или газови инсталации вътре в стената. Затова изключваме електричеството или съответните комунални услуги, така че процесът на разрушаване да е напълно безопасен и да не причинява допълнителни щети.

Втората стъпка е правилното обезопасяване на останалите стаи. Ако решим да съборим преградна стена в сграда в състояние на празна черупка, не е нужно да се притесняваме за прах и отломки, падащи по пода.

По-лошо е, когато къщата или апартаментът се използват частично. Тогава е добре да използвате картон и покривни фолиа, които ще предпазят пода и проходите към други помещения от запрашаване. Подът обаче е най-изложен на повреди, така че трябва да бъде защитен по възможно най-добрия начин, напр. с помощта на плочи или шперплат, които ще служат за амортизираща подложка на падащите отломки.

Инструменти за къртене и разрушаване

Ако вече всичко е подготвено и правилно обезопасено, можем да пристъпим към разрушаването на разделителната стена. Оптималното решение ще бъде използването на удобни инструменти за разрушаване, като чукове и къртачи.

Първо, трябва да се отървете от слоя мазилка, което не би трябвало да е проблем, ако използвате къртачите, споменати по-горе. Тънките слоеве мазилка върху малка площ също могат успешно да бъдат разбити и отстранени с перфоратор. Трябва обаче да запомните, че перфораторът не е оборудване, обикновено предназначено за разрушаване.

Следващата стъпка е да изрежете отвор между горната част на стената и тавана по цялата дължина. Важна информация тук: за вашата безопасност винаги режете отгоре надолу.

Ако стената е тухлена, желателно е да я разрушим по начин, който позволява използването на тухлите в бъдеще.

Проблемът възниква, когато разделителната стена е от стоманобетон. Тогава е по-добре да избягвате използването единствено на къртачи за разрушаване поради вибрациите, които могат да повлияят на стабилността на други конструктивни елементи на сградата.

Вместо това ще се препоръча пробиване на дупки в стената и изрязване на горния й слой, което значително ще улесни разрушаването и ще ограничи вибрациите.

Разрушаване на сграда

Законът предвижда да поискате разрешение от властите за разрушаване на сграда много и различни случаи - за сгради, които са архитектурна забележителност, за сгради с определена височина и отстояние от близки постройки.

В противен случай това действие ще се счита за неразрешено строителство, подлежи на санкция, а новопостроеното - на принудително разрушаване.

За да избегнете подобни неприятности, предварително се консултирайте със строителен инженер и предприемете необходимите стъпки за да получите необходимото разрешение за разрушаване на сграда.

Безплатен оглед, консултация и оферта

Чистота София предлага пълен комплект услуги по къртене и разрушаване на стени или цели сгради, както и цялостно почистване и извозване на получените в резултат строителни отпадъци.

Свържете се с нас за оглед, консултация и изготвяне на оферта защото всеки случай в тази дейност е уникален и изисква внимателни планиране на необходимата техника и ангажиране на компетентни специалисти и опитни работници.

Не се колебайте, за поръчка или въпроси, обадете се на телефони:

Моб.:  087 833 25 49
Моб.:  087 833 25 81

Обадете се, не ни щадете!